Natuur is goed voor lichaam en geest. Daarvoor zijn inmiddels duidelijke wetenschappelijke bewijzen. Het verlaagt stress, versterkt het afweersysteem en stimuleert een gezonde leefstijl. Logisch dus dat natuur een waardevol hulpmiddel is voor professionals in zorg, welzijn en sport.

 

Met ‘Natuur voor Gezondheid’ bieden we praktische hulpmiddelen, bruikbaar voor professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren. Ontdek hoe jij natuur kan inzetten voor meer welzijn en gezondheid voor iedereen.

Waarom Natuur voor Gezondheid?

Natuur doet meer voor onze gezondheid dan we vaak denken. Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat groen bijdraagt aan een gezonder lichaam, een veerkrachtiger brein en een betere leefstijl. Lees in de vernieuwde handleiding waarom én hoe natuur een waardevolle rol kan spelen in preventie en leefstijlinterventies.

Wat is Natuur voor Gezondheid?

Voor mensen met uiteenlopende klachten, van stress tot diabetes, is natuur een waardevolle aanvulling op reguliere zorg. Met het programma Natuur voor Gezondheid bieden we praktische hulpmiddelen voor professionals in de zorg, welzijn en sport, zodat jij weet hoe je natuur in makkelijk en snel kunt zetten voor gezondheid.

Eerstelijn – Hoe zet je natuur in?

Steeds meer zorgprofessionals ontdekken de waarde van natuur in hun werk. Ook voor huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, praktijkondersteuners in de eerstelijn biedt de natuur nieuwe mogelijkheden om behandelingen effectiever, prettiger en meer geïntegreerd in het dagelijks leven van patiënten te maken. Bekijk de handleiding met praktische handvatten om buiten te behandelen.

Sociaal domein – Hoe zet je natuur in?

Als buurtsportcoach of welzijnswerker ben je gewend om mensen in beweging te brengen of groepsactiviteiten te organiseren. Daar is de natuur een krachtig en laagdrempelige omgeving die je kunt inzetten. Maar hoe doe je dit? Ontdek welke aanpak jij kunt inzetten.

Groene begeleiders

Als wandelcoach, natuurtherapeut, natuurgids of andere begeleider van (groepen) mensen buiten in de natuur kun je een bijdrage leveren aan gezondheid en welzijn. Over de meerwaarde van natuur ben je al overtuigd. Maar hoe sluit je aan bij de reguliere zorg? Ontdek hoe je kunt samenwerken met de eerstelijn en welke stappen jij kunt zetten.

De Zorgroute

Of je nu huisarts bent, POH, fysiotherapeut, buurtsportcoach of welzijnswerker: natuur kun je op verschillende manieren inzetten om gezondheid te bevorderen. Maar wie heeft welke rol? En wat is er aan patiëntmateriaal beschikbaar? Met de Zorgroute weet jij precies hoe je dit kunt aanpakken.

Praktische materialen & tools

Hoe zet je natuur in voor gezondheid? Hier vind je alles wat je nodig hebt: van handreikingen en stappenplannen tot video’s. Praktische materialen die je direct kunt toepassen in jouw werk, afgestemd op verschillende doelen en doelgroepen.

Inspiratie & ervaringen

Hoe zet je natuur succesvol in voor gezondheid? Laat je inspireren door interviews met professionals, praktijkvoorbeelden uit zorg, welzijn en sport. Ontdek wat werkt en hoe jij dit kunt toepassen in jouw eigen werk.

Randvoorwaarden & implementatie

Waar moet je aan denken wanneer je natuur in gaat zetten? Denk aan tijd, financiering of routes die je kunt bewandelen. Zijn er risico’s aan verbonden? Wat mag je absoluut niet vergeten? We hebben het allemaal voor je op een rij gezet.

 


Meer weten?

Heb je vragen? Of ideeën om het platform completer, informatiever en hulpvaardiger te maken? Mail dan naar annette.postma@allesisgezondheid.nl.

Initiatiefnemers en partners

Natuur voor Gezondheid is een initiatief van Alles is Gezondheid, Vereniging van Arts en Leefstijl en Gezond en Groen, en wordt ondersteund door diverse partners waaronder de Groene Zorg Alliantie, De Groene Huisarts, De Duurzame Verpleegkundige, De Buitenpsychologen, KAMG, De Beweegalliantie en Basis in Beweging.

Netwerkadviseur groen